zaterdag 27 december 2014

Kerstavond

Vanmorgen wakker geworden in een van de mooiste woestijnen van Oman. Zeer authentiek dorp, maar verschillende kms verderop zijn er woestijnkampen voor toeristen. Gelukkig hebben wij niet geprobeerd er te geraken, was trouwens niet fietsbaar door het mulle zand. Voor één nacht in zo’n kamp (met douche en eten weliswaar) betaal je 180 euro… Als ik terug kom van een korte wandeling voor een fotosessie, stopt er een oudere man met een baard die ons uitnodigt bij hem te komen zitten. Hij heeft koffie met cardemon bij en dadels als ontbijt. Zo gastvrij…
Nog twee Duitse fietsers tegengekomen
De teen van Carsten ziet er niet goed uit en we besluiten een pickup te nemen tot Niswa om naar het ziekenhuis te gaan. We doen een auto stoppen en vragen of hij toevallig die richting uit gaat? Neen, ‘but it is my duty to help you, so I will bring you,’ was zijn antwoord. Hassan, een heel vriendelijke man heeft ons 140km verder afgezet vlakbij het ziekenhuis. Voor de vergoeding gelden hier bizarre regels. Als je op voorhand  vraagt hoeveel het kost zeggen ze ‘don’t worry.’ Na afloop vraag ik het opnieuw en dan zeggen ze ‘how much can you pay?’ Hun cultuur en traditie laat niet toe dat ze zich laten betalen, maar gratis rijden is ook te gek. (hoewel, de benzine kost hier 20 cent) Ik stel 80 euro voor en zowel de man als wij zijn tevreden. Daar komt het eigenlijk op neer, dat alle partijen zich goed voelen met de deal.


Terwijl Carsten naar radiologie gaat, zoekt Michel een huurauto waar we twee dagen enkele bezoeken willen doen. Tien dagen is te weinig om alles met de fiets te doen en ik moet absoluut mijn achillespees sparen, te pijnlijk tijdens het fietsen nu + Carstens teen… inderdaad gebroken. De RX is genomen in een ziekenhuis van de overheid en de zorgverlening is zeer goed en goedkoop. Voor de consultatie betaalt hij 7 euro en voor de platen 3 euro, belachelijk. De inwoners van Oman betalen niets, voor hen is medische zorgverlening volledig gratis. Niswa is een aangename stad met een groot fort, souks en toch niet te druk. We zullen vrijdag de markt hier bezoeken en rijden nu naar een hotelletje buiten de stad. We dineren 'uit huis', het is tenslotte kerstavond. Weer Indisch, weer lekker, weer hetzelfde: lamcurry met rijst en nan. Voor de gelegenheid nemen de twee mannen een soep vooraf en uiteraard is er geen wijn, maar dat wordt gecompenseerd met drie verse fruitsappen. Die zijn in dit land heerlijk, puur en niet duur.  
Merry Christmas!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten